Author Archive
Peluang Tipis ke Hadiah Nobel?

Peluang Tipis ke Hadiah Nobel?

Bagi Engdahl, pengarang sejati merupakan manusia sastera yang tidak mempelajari sastera melalui sesebuah institusi, tetapi menghasilkannya melalui pengalamannya bergelumang dalam masyarakat secara sendiri, baik dia seorang pemandu teksi, kerani, setiausaha, atau pelayan restoran.
Merekayasa Perwira Perkasa

Merekayasa Perwira Perkasa

Editor Dewan Sastera melihat kerelevan Hang Tuah dalam arus kemodenan dalam nota editor April 2012.
Kuasa Bahasa Kreatif

Kuasa Bahasa Kreatif

Editor baharu Dewan Sastera menulis berkenaan falsafah bahasa kreatif dan fungsinnya dalam penulisan dan penghayatan sastera dalam nota editor Mac 2012.

Berani Mendepani Transformasi

Apa guna hanya menekankan kepentingan pendidikan sastera, sedangkan masyarakat umum tidak nampak sastera sebagai tunjang pembinaan bangsa.

Anugerah Umpama Oksigen Bagi Penulis

Lebih indah lagi liku perjalanan yang dilalui penulis jika dia dinobatkan sebagai penerima anugerah sastera. Diiktiraf dengan anugerah yang berprestij merupakan kemuncak pencapaian penulis, baik bagi penulis mapan mahupun penulis muda.

Seloka Gambaran Kecerdikan Orang Melayu

Sarjana Barat sering mengatakan tradisi budaya Melayu ialah tradisi kecil yang sangat bergantung kepada pengaruh budaya asing.

Sempena Bulan Bahasa Kebangsaan

Dalam perkembangan antara bahasa Melayu dengan sastera Melayu ini, ahli bijak pandai dalam kedua-dua bidang ini saling bertelagah pendapat bagi mencari, “mana hujung, mana pangkal” dan yang mana yang lebih penting, bahasa atau sastera?

Perlukah Antah Berkumpul Antah, Beras Bersama-sama Beras?

Adakah kehadiran mereka mencabar keselesaan penulis yang dalam acuan sastera atau adakah kehadiran mereka ini menyerikan lagi persada sastera tanah air?