Author Archive

Eka Kurniawan: Biarkan Sahaja Cerita Itu Bercerita

Roslan Jomel mengutip realisme magis bergaya penulis tersohor Indonesia, Eka Kurniawan, membiarkan sahaja "cerita itu bercerita".

Abjad Mercu Tanda Keunikan Karya Sasterawan Adeeb Kamal Ad-Deen Antarabangsa

Beliau juga memastikan agar setiap puisi baharu mempunyai ciri kelainan yang membezakan setiap satunya bagi mengelakkan berlaku pertindihan maksud sehingga membosankan pembaca.

Bint al-Shati’ Serikandi Islam Bersenjata Pena

Kelebihan beliau dalam dua bidang, iaitu agama dan kesusasteraan, memberikan lebih banyak peluang kepada beliau untuk menyandang pelbagai jawatan penting dalam institusi pendidikan.

Faridun Tavallali: Perintis Sajak Moden Parsi (Iran)

Sesekali dia menentang pihak berkuasa melalui ucapan dan tulisannya. Akibatnya dia disingkirkan daripada tiga buah sekolah tinggi, namun akhirnya berjaya juga menerima diploma melalui beberapa peperiksaan gentian.

Legasi Iqbal Sheikh Noor Muhammad Memartabatkan Sastera Islam

Pada tahun 1903, Iqbal dilantik sebagai pembaca dalam bahasa Arab di Oriental College di Lahore, dan berjaya menerbitkan buku pertamanya dalam bahasa Urdu, bertajuk Pengetahuan Ekonomi.

Muhammad Shukri dengan Sekeping Roti

Kritikan yang bertalu-talu menghentaknya, tetapi dalam masa yang sama pujian yang mencurah-curah juga datang. Apakah sebenarnya yang ditulis oleh Muhamad Shukri dalam novelnya Kerana sekeping Roti!?