Selingkar Bundaran Kata
Riwayat Mayta Mario Vargas Llosa

Riwayat Mayta Mario Vargas Llosa

Muhammad Haji Salleh menyelami sebuah novel besar tulisan Penerima Hadiah Nobel dari tanah Amerika Latin, Mario Vargas Llosa.
The Soul of Malaya ("Roh Tanah Melayu")

The Soul of Malaya (“Roh Tanah Melayu”)

Muhammad Haji Salleh menyelami sebuah novel seorang pengarang berbangsa Perancis, Henri Fauconnier, Malaisie atau The Soul Of Malaya.

Sekali Lagi Amir Hamzah, dan Selamanya

Hidup yang dibelenggu rawan dan kesedihan biasanya memberikan bahan makna yang perit, lebih dalam dan lebih pahit.

Sunthorn Phu Penyair Muda Menangisi Perpisahan

Mereka menghilir Sungai Chao Praya yang lebar. Dari sana mereka naik ke darat dan berjalan lebih 70 km ke arah Sungai Bang Pakong. Sungai ini pula mengalir ke pantai Teluk Siam. Maka mereka pun menghilir sungai ini, hinggalah sampai di laut.

Tomas Transtromer Pelukis Trauma Pascamoden

Beliau menjadi pakar psikologi dan juga kaunselor di rumah juvenil. Inilah dunia yang menjadi landasan dan bahan mentah baris-barisnya.

Sarjana dan Pustakawan Digital

Sebelum menggunakan MCP, saya sangat ghairah mengkaji makna zaman peralihan yang dikenali sebagai tradisional dan moden kerana dengan cara itu, saya dapat melihat genius dan keaslian sastera dan ilmu tempatan berbanding dengan hasil sastera.

Buku-E Buat Pembaca Buku-Kertas

Pada tahun 1971, iaitu genap 40 tahun yang lalu, sewaktu Internet belum wujud, dan yang ada hanyalah versi awalnya yang dibina oleh militari Amerika, beliau telah menyalin Deklarasi Kemerdekaan Amerika, untuk dibaca oleh semua orang.

Pulau-pulau, Sihir dan Cinta

Raksasa sering berkeliaran, seperti dalam cerita Kumaku, yang nakal dan tidak mendengar kata ibunya. Akhirnya dia harus berdepan dengan raksasa kerana telah melanggar sarang labah-labah, tempat kediaman mereka.