Sastera Antarabangsa
Bozorg 'Alavi Perintis Prosa Moden Parsi

Bozorg ‘Alavi Perintis Prosa Moden Parsi

Sebelum ‘Alavi terlibat dalam gerakan komunis-Marxist, dia merupakan penulis yang menjadi harapan besar, dengan masa hadapan yang cerah dalam perkembangan sastera moden Parsi.

Mustafa Sadiq al-Rafi’e Bersemangat Kental

Istimewanya pemilik nama Mustafa ini kerana beliau mempelopori penulisan bentuk prosa syair dan penulisan makalah dalam gaya yang amat unik.
Ghazi al-Ghosaibi: Penyair, Novelis dan Reformis Saudi

Ghazi al-Ghosaibi: Penyair, Novelis dan Reformis Saudi

Al-Gosaibi terkenal dengan kehebatan novel, puisi yang dihasilkannya dan beliau juga seorang reformasi kerajaan yang melakukan banyak keterbalikan dalam dunia sastera.

Eka Kurniawan: Biarkan Sahaja Cerita Itu Bercerita

Roslan Jomel mengutip realisme magis bergaya penulis tersohor Indonesia, Eka Kurniawan, membiarkan sahaja "cerita itu bercerita".

Abjad Mercu Tanda Keunikan Karya Sasterawan Adeeb Kamal Ad-Deen Antarabangsa

Beliau juga memastikan agar setiap puisi baharu mempunyai ciri kelainan yang membezakan setiap satunya bagi mengelakkan berlaku pertindihan maksud sehingga membosankan pembaca.

Bint al-Shati’ Serikandi Islam Bersenjata Pena

Kelebihan beliau dalam dua bidang, iaitu agama dan kesusasteraan, memberikan lebih banyak peluang kepada beliau untuk menyandang pelbagai jawatan penting dalam institusi pendidikan.

Faridun Tavallali: Perintis Sajak Moden Parsi (Iran)

Sesekali dia menentang pihak berkuasa melalui ucapan dan tulisannya. Akibatnya dia disingkirkan daripada tiga buah sekolah tinggi, namun akhirnya berjaya juga menerima diploma melalui beberapa peperiksaan gentian.

Legasi Iqbal Sheikh Noor Muhammad Memartabatkan Sastera Islam

Pada tahun 1903, Iqbal dilantik sebagai pembaca dalam bahasa Arab di Oriental College di Lahore, dan berjaya menerbitkan buku pertamanya dalam bahasa Urdu, bertajuk Pengetahuan Ekonomi.

Muhammad Shukri dengan Sekeping Roti

Kritikan yang bertalu-talu menghentaknya, tetapi dalam masa yang sama pujian yang mencurah-curah juga datang. Apakah sebenarnya yang ditulis oleh Muhamad Shukri dalam novelnya Kerana sekeping Roti!?