Kolumnis
Orang Muda Marah-marah

Orang Muda Marah-marah

Sasaran karya mereka semuanya bersifat kritikan sosial yang tajam dan jitu terhadap golongan atasan, para pemimpin yang zalim, kejam dan korup golongan borjuis yang mengaut keuntungan dengan apa-apa cara sekalipun.
Tentang DBP

Tentang DBP

Baha Zain menampilkan cabaran yang perlu ditangani dan harapan yang perlu disepakati dalam perancangan dan pembangunan institusi awam, DBP.
Riwayat Mayta Mario Vargas Llosa

Riwayat Mayta Mario Vargas Llosa

Muhammad Haji Salleh menyelami sebuah novel besar tulisan Penerima Hadiah Nobel dari tanah Amerika Latin, Mario Vargas Llosa.
Watak

Watak

Pada asasnya, watak adalah manusia yang mendukung perutusan sasterawan dalam pelbagai aspek, memanipulasikannya dalam pelbagai liku dan hubungannya dengan sesama watak, baik secara dialog mahupun secara pelbagai lapisan tautan yang lebih implisit.
The Soul of Malaya ("Roh Tanah Melayu")

The Soul of Malaya (“Roh Tanah Melayu”)

Muhammad Haji Salleh menyelami sebuah novel seorang pengarang berbangsa Perancis, Henri Fauconnier, Malaisie atau The Soul Of Malaya.
Politik Burung Tukang dengan Nenek Kebayan

Politik Burung Tukang dengan Nenek Kebayan

Suasana dunia si anak kecil yang bingung itu (ada yang nyata benar dan ada yang dongeng) seolah-olah menghadirkan dirinya kembali pada era teknologi digital hari ini apabila persaingan merebut kekuasaan politik menjadi semakin sengit dan tajam.
Ufuk Baharu Penerbitan, Kabus Masih Mengambang

Ufuk Baharu Penerbitan, Kabus Masih Mengambang

Baha Zain melihat harapan yang sangat besar kepada bakat muda serta remaja yang selama ini berasa sukar untuk melihat tulisan mereka menjelma menjadi buku apabila Perdana Menteri mengumumkan dana bantuan lima juta ringgit pada 16 Disember 2011.

Buku Malaysia dalam Kemelut Ekonomi dan Politik

Idea tentang “Kota Buku” ini pernah dibahaskan kira-kira lima tahun dahulu di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan cita-cita membangunkan sayap bangunan lama DBP menjadi ruang dialog, dan pusat pameran serta membeli belah buku dengan menggunakan kecanggihan teknologi digital, dalam latar landskap persekitaran yang mesra alam serta kreativiti.

Masalah

Menarik dalam persoalan masalah-manusia ini adalah kaedah pemaparan yang pelbagai uslub.

Sekali Lagi Amir Hamzah, dan Selamanya

Hidup yang dibelenggu rawan dan kesedihan biasanya memberikan bahan makna yang perit, lebih dalam dan lebih pahit.

Muhasabah

Lalu kita pun ingin bermuhasabah, ingin menilai diri kita, tetapi di tahap manakah hendak kita menilai diri kita itu? Kita banyak menghasilkan karya tetapi masih tidak ada kemajuan yang membanggakan.

Sunthorn Phu Penyair Muda Menangisi Perpisahan

Mereka menghilir Sungai Chao Praya yang lebar. Dari sana mereka naik ke darat dan berjalan lebih 70 km ke arah Sungai Bang Pakong. Sungai ini pula mengalir ke pantai Teluk Siam. Maka mereka pun menghilir sungai ini, hinggalah sampai di laut.