Monolog Kecil
Tentang DBP

Tentang DBP

Baha Zain menampilkan cabaran yang perlu ditangani dan harapan yang perlu disepakati dalam perancangan dan pembangunan institusi awam, DBP.
Politik Burung Tukang dengan Nenek Kebayan

Politik Burung Tukang dengan Nenek Kebayan

Suasana dunia si anak kecil yang bingung itu (ada yang nyata benar dan ada yang dongeng) seolah-olah menghadirkan dirinya kembali pada era teknologi digital hari ini apabila persaingan merebut kekuasaan politik menjadi semakin sengit dan tajam.
Ufuk Baharu Penerbitan, Kabus Masih Mengambang

Ufuk Baharu Penerbitan, Kabus Masih Mengambang

Baha Zain melihat harapan yang sangat besar kepada bakat muda serta remaja yang selama ini berasa sukar untuk melihat tulisan mereka menjelma menjadi buku apabila Perdana Menteri mengumumkan dana bantuan lima juta ringgit pada 16 Disember 2011.

Buku Malaysia dalam Kemelut Ekonomi dan Politik

Idea tentang “Kota Buku” ini pernah dibahaskan kira-kira lima tahun dahulu di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan cita-cita membangunkan sayap bangunan lama DBP menjadi ruang dialog, dan pusat pameran serta membeli belah buku dengan menggunakan kecanggihan teknologi digital, dalam latar landskap persekitaran yang mesra alam serta kreativiti.

SEPINTAS KENANGAN SEPANJANG 50 TAHUN PERSATUAN PENULIS

Bertepatan dengan setengah abad usianya itu juga “Sambutan 50 tahun PENA” turut dimuliakan oleh tokoh besar pemimpin negara yang tidak kurang statusnya daripada seorang Perdana Menteri.

Peristiwa Menjadi Sejarah, Ingatan Luntur, Kehidupan Jalan Terus

Alhamdulillah, pada 29 Oktober 2011, sekali lagi beliau dengan jelas menegaskan peri pentingnya bahasa Melayu menjadi wahana ilmu pengetahuan dalam sistem pendidikan di Malaysia.

Sejarah dalam kemelut

Pertengkaran hari ini seolah-olah mahu menceritakan sejarah yang sedang berlaku pada hari ini, iaitu persaingan antara puak yang menyokong parti pemerintah dengan puak yang memihak pembangkang.

Editor di Dunia Segi Tiga

Editor patut menjadi pengkritik pertama mendahului orang lain tentang apa-apa yang bermanfaat dan menarik untuk media hidangkan kepada masyarakat dan pemimpin.
Simbiosis yang Tidak Menjadi

Simbiosis yang Tidak Menjadi

Kalau Dawama sebagai syarikat sendirian berhad gagal, itu adalah risiko yang biasa menimpa mana-mana syarikat perniagaan swasta.